De weg vinden, een gesprek met mensen voeren zonder dat je dezelfde taal spreekt, een slaapplek zoeken, een bus regelen, uitrekenen hoeveel je omgerekend moet betalen voor je boodschappen. Een grip uit de dagelijkse uitdagingen waar je als reiziger voor komt te staan. Hoe fijn is het als je hier een handje bij wordt geholpen? Met behulp van het installeren van een aantal handige apps op je telefoon manoeuvreer jij je moeiteloos door de bovenstaande situaties heen. In deze blog laat ik je mijn 11 favoriete handige apps voor op reis zien. Bonus: ze zijn, afgezien van de laatste twee apps, gratis te gebruiken.
1. Maps.me
Stipt op nummer 1 staat de app Maps.me. Zie Maps.me als een nauwkeurige versie van Google Maps. Zelfs de allerkleinste wandelpaadjes kun je hier vinden. Waar Google Maps mij op reis regelmatig op een verkeerd pad bracht, is dat met maps.me nog niet gebeurd. Het fijnste aan deze app vind ik dat je de kaart van je bestemming kunt downloaden, zodat je ook wanneer je geen internet hebt de weg kunt vinden. Je kunt de app routes van A naar B laten bepalen, maar ook zoeken naar dichtbijzijnde winkeltjes, pinautomaten en plekken waar je koffie kunt scoren.
2. Google Translate
Google Translate kennen we allemaal wel. Maar wist je dat je talen kunt downloaden, zodat je ook wanneer je geen internet hebt vertalingen kunt vinden? Ideaal als je aan het wandelen bent in the middle of nowhere en met een verdwaalde herder een gesprekje wil voeren. Kent je gesprekspartner het alfabet dat jij gebruikt niet, of is diegene misschien analfabeet? Ook dat is geen probleem: via de microfoon kun je je tekst inspreken, Google Translate vertaald het voor je. Het zal niet altijd 100% kloppen, maar de context zou je eruit moeten kunnen halen. Denk eraan om ook Nederlands en/of Engels te downloaden, anders is terugvertalen niet mogelijk.
3. Uber
Uber vind je op veel plekken ter wereld. Heel erg handig. Verbind ‘m van te voren met je creditcard en je kunt overal tax’is boeken. Je hebt uiteraard wel internetverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken.
4. Hostelworld
Ideaal om hostels te boeken. Wat ik heel leuk vind, is dat je kunt zien welke andere reizigers in je hostel aanwezig zijn op de data dat jij er slaapt. Je kunt zelfs van te voren, of tijdens je verblijf, met ze chatten! Mocht je het spannend vinden om zomaar mensen aan te spreken wanneer je in je eentje in je hostel aankomt, is dit een ideale optie. Daarnaast kun je in de app vinden welke evenementen Hostelworld organiseert op de plek van je bestemming. Vaak zijn die ideaal om medereizigers te ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan een pubcrawl of een foodtour.
5. Booking.com
Wederom fijn voor het boeken van hostels, hotels en appartementen. Wanneer je vaker boekt bij booking.com bouw je genius-korting op. Hiermee bespaar je geld bij het boeken van nieuwe verblijfplaatsen.
6. Redbus
Redbus is een van de meest handige apps voor op reis wat betreft openbaar vervoer. Ideaal voor het boeken van bussen en treinen. Werkt op enorm veel plekken in de wereld. Ik heb hier in Zuid-Amerika, Thailand en India veel gebruik van gemaakt.
7. Travelspend
Een handige app om uit te rekenen wat je dagbudget is voor op reis, wat je uitgaven zijn en ook waar je uitgaven naartoe gaan. Daarbij wel de noot: je moet je uitgaven zelf elke dag in de app invullen. Het kost dus wel wat werk. Maar ik merk dat zodra ik op reis ben, het overzicht in financiën vaak na niet al te lange tijd kwijt is. Of dat ik geneigd bent om overal ‘ja’ op te zeggen, want alles is leuk en ik ben er nu toch! Travelspend helpt je je (financiële) impulsiviteit wat meer aan banden te leggen.
8. Valuta+
Nummer 8 van de handige apps voor op reis. Soms ben ik het even kwijt: hoeveel kost deze watermeloen nou omgerekend? Is dat veel of weinig? Zeker wanneer je door landen met verschillende valuta reist, is het makkelijk om op een gegeven moment de tel kwijt te raken. Deze app helpt je gemakkelijk om te rekenen hoeveel iets kost.
9. Polarsteps
Misschien wel mijn meest gebruikte app op reis. Ik vind het niet te doen om mijn WhatsApp bij te houden op reis, en ook niet leuk om steeds hetzelfde verhaal te moeten vertellen over mijn ervaringen en avonturen. Maak een reis aan op Polarsteps en vraag je vrienden en familie je daar op te volgen. Je kunt hier foto’s en verhaaltjes delen van je reis en het koppelen aan verschillende plekken die je hebt bezocht. Extra leuk: mensen kunnen je verhaaltjes liken en comments achterlaten. En aan het einde van je reis heb je een compleet overzicht van je reisroute, foto’s en avonturen. Kun je mooi om laten zetten in een fotoboek, dat Polarsteps automatisch voor je genereerd. Een vakantiefotoalbum maken was nog nooit zo makkelijk.
10. Couchsurfing
Is je geld op? Ben je toe aan wat connectie met de locals? En in voor wat avontuur? Denk dan eens aan Couchsurfing. Op Couchsurfing bieden locals gratis een slaapplek voor je aan. Kies iemand uit die je er leuk uit vindt zien en vraag of je een paar nachtjes mag komen logeren. Let op: Couchsurfing is natuurlijk geen hotelserivce: er staat wel wat tegenover. Bijvoorbeeld door tijd met elkaar te spenderen of door een keertje voor je host te koken. Zo kun je een kijkje krijgen in het leven van een local. Benieuwd naar hoe je nog meer contact met de locals legt op reis? Lees dan deze blog. Couchsurfing gebruik je vanaf 15,- per jaar.
11. Workaway
Zó’n goede uitvinding, Workaway. Je kunt tijdens je reis een tijdje bij iemand gaan werken tegen kost en inwoning. Op Workaway vind je ontzettend veel projecten en families waarbij je aan kunt sluiten. Denk bijvoorbeeld aan het helpen bij een hostel in Colombia, of het werken op een geitenboerderij in Estland. Ideaal voor wanneer je wat dieper de cultuur in wil duiken. Of wanneer je toch teveel geld hebt uitgegeven en moet besparen. Workaway gebruik je vanaf 49,- per jaar.
Dat wordt downloaden geblazen! Veel plezier op reis!